Freitag, 27. Juni 2008

Yabancilar Daireleri'nde Türk Ögrencilerin Karsilastiklari Sorunlar













Yabancilar Daireleri'nde Türk ögrencilerin karsilastiklari sorunlari masaya yatirip, yetkili mercilere bildirmek adina toplaniyoruz.

Yasadiklarinizi paylasmak ve önerilerinizi iletmek icin...


Persembe - 03.07.2008 - saat 16-18 arasi

Straße des 17.Juni 136
(TU Kampüsü-Mathegebäude)
10623 Berlin

MA 142 No'lu oda 'ya bekliyoruz...


BTBTM - Berlin Türk Bilim ve Teknoloji Merkezi

Share/Bookmark

Erfolgreiche Grundschule in Kreuzberg- das muss honoriert werden!


Die Pressemitteilung des Bundesministeriums für Bildung und Forschung vom 24.06.2008 über den Erfolg einer Kreuzberger Ganztagsgrundschule in Rahmen des Ideenwettbewerbs "Mathe erleben!" haben wir mit großer Freunde in Kenntnis genommen.

2008 ist das Jahr der Mathematik. Das Wissenschaftsjahr 2008 konzentriert sich auf die diversen Anwendungen der Mathematik und versucht das Interesse auf diesen Wissenschaftszweig zu steigern.

Die Jens- Nydahl- Grundschule wurde für ihr Projekt „Mathematische Stadterkundung durch Berlin“ gleich zweimal ausgezeichnet.

Nachrichten über Kreuzberg und im Besonderen über ihre Bildungseinrichtungen sind in der Regel negativ konnotiert und oft werden nur überspitzt konfliktgeladene Themen angesprochen.
Die Öffentlichkeit sollte aber auch über positive Entwicklungen in Kenntnis gesetzt werden.
Diese Berliner Grundschule ist ein sehr gutes Beispiel dafür, dass auch Schulen mit hohem Anteil von SchülerInnen mit Migrationshintergrund erfolgreich arbeiten können. Wir sind davon überzeugt, dass die Jens- Nydahl- Grundschule für viele weitere Schulen als Vorbild fungieren wird. Alle Beteiligten- Schuldirektor, Lehrkräfte- aber vor allem die SchülerInnen sollten in ihrem Engagement ermutigt werden und die mit Gewissheit verdiente Anerkennung von allen Seiten erhalten.

Das BTBTM gratuliert der Jens- Nydahl- Grundschule für diese Initiative und hofft auf weitere innovative und erfolgreiche Projekte.


BTBTM Presseerklärung (in deutscher Sprache)

BTBTM Basin Bildirisi (in türkischer Sprache)



Share/Bookmark

Mittwoch, 18. Juni 2008

Braindrain nach Istanbul

Braindrain nach Istanbul
Viele türkische Akademiker kehren nach dem Studium Deutschland den Rücken
Von David Goeßmann

Auf der Suche nach einem besseren Leben kamen in den 50er Jahren viele Türken nach Deutschland. Heute geht es in die andere Richtung: Laut einer Umfrage des Instituts futureorg wollen 38 Prozent der türkischstämmigen Akademiker Deutschland den Rücken kehren. Sie fühlen sich hier nicht richtig wohl oder sehen bessere Berufschancen in Istanbul, Izmir oder Ankara.

Ein Treffen türkischer Studierendenvertretungen an der Technischen Universität Berlin. Die Ergebnisse der Umfrage haben hier keinen überrascht. Serdar Yazar, Vorsitzender des Bundesverbands türkischer Studierendenvereine:

"Das ist aus der Sicht von Deutschland ein enormer Verlust, finde ich. Das ist wirklich ein Braindrain, das ist nicht hoch gegriffen. Wenn der Grund kein emotionaler ist, dann ist es kein Problem. Wenn es eine rationale Entscheidung ist, man sieht in der Türkei beispielsweise bessere Erfolgsaussichten, dann ist es kein Problem. Aber wenn man sich hier nicht akzeptiert fühlt, und deswegen die Türkei wählt, dann ist es ein Problem."

Das Krefelder Institut futureorg hat 250 türkische und türkischstämmige Akademiker befragt. Über ein Drittel gaben an, in die Türkei auswandern zu wollen. Hauptgrund: Ihnen fehle das Heimatgefühl. Die Integrationspolitik in Deutschland halten sie für unglaubwürdig. Soner Süral ist Vorsitzender des Wissenschafts- und Technologiezentrums an der TU Berlin
(Anm BTBTM-Blog: Soner Süral - Geschäftsführer, Funda Takir - Vorsitzende des BTBTM)

"Voraussetzung, damit eine gelungene Integration stattfindet: Da werden dann solche Sachen gesagt wie die Sprache gut beherrschen, weil die Türken in Deutschland die Sprache nicht richtig können, oder das Bildungssystem, soziale Herkunft. Und schockierend ist halt, dass die Menschen, die das alles erfüllen, sich trotzdem hier nicht heimisch fühlen. Also das, was erwartet wird, erfülle ich. Wenn ich mich dann trotzdem hier nicht heimisch fühlen kann, wenn ich mich nicht als Teil der Gesellschaft fühle, dann macht die Gegenseite, in diesem Fall Deutschland, etwas falsch." [...]



BITTE HIER KLICKEN, UM ZUM ARTIKEL ZU GELANGEN!!!



Um zum Beitrag zu gelangen bitte hier rechts klicken und auf
"Ziel speichern unter..." gehen


Share/Bookmark

Mittwoch, 11. Juni 2008

DIE WELT: BERLİN KAYBEDİYOR, İSTANBUL KAZANIYOR


BERLİN
, 10/06(BYE)--- Tirajı günde 264 bin olan muhafazakar sağ eğilimli Die Welt gazetesinin 10 Haziran 2008 tarihli sayısında, Tanja Laninger imzasıyla ve yukarıdaki başlık altında yayımlanan yazının özet çevirisi şöyledir:

Almanya ile Türkiye arasında karar veremeyen Soner Süral, anavatanın özlemini duyuyor. Berlin'de doğup büyüyen, İzmir'de Almanca öğretmenliği bölümünü bitiren Süral, Postdam'da bilgisayar bölümünün son sömestrini okuyor. Almanlarla ilişkilerinin kopmasının ardından Türkiye'ye dönebileceğini düşünen Süral, İstanbul'da akrabaları olduğunu, iş bulmasının da sorun olmayacağını düşünüyor. Programcı olarak dünyanın her yerinde iş bulma şansının iyi olduğu görüşünde olan Süral için, para her şey demek değil. Soner Süral, kendini "evinde hissedeceği" bir yerde yaşamak istiyor.

Berlin'deki üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin derneği olan, Berlin Türk Bilim ve Teknoloji Merkezinin (BTBTM) genel müdürü olarak görev yapan Süral, verdiği iyi danışmanlık hizmetlerinden dolayı senatonun uyum dairesinde çok takdir edilen biri. Dernek üyeleri arasında Almanya'dan dönüş konusu hararetle tartışılıyor.

Ebeveynlerinin anavatanlarına dönmeyi planlayan Türk kökenli Almanların sayısı giderek artıyor. Bavyera'da büyüyen 30 yaşındaki Handan, öğretmeninin tavsiyesine uymayarak liseye gitmiş. Daha sonra Bonn'da hukuk okuyan, şimdi ise Berlin'de bir mahkemede staj yapan Handan, bir yıl sonra eğitimini tamamlayacak. "Ondan sonra Türkiye başvuracağım ilk ülke olacak" diyen Handan, kalkınma yardımı veya siyaset alanında çalışmayı hayal ediyor.

Handan münferit bir olay değil. Türk kökenli akademisyenlerin yüzde 38'i Türkiye'ye taşınmayı amaçlıyor. Almanya'daki eğitimli Türk elitle ilgili bir araştırma (TASD) yapan Krefeld'deki araştırma enstitüsü bu ara sonuca vardı. Enstitü başkanı Kamuran Sezer, Aralık 2007 ile Ocak 2008 tarihleri arasında 173 deneğin katıldığı araştırmada, katılımcıların yüzde 21'inin Almanya'dan gitmek istemelerine mesleki gerekçeleri gösterdiklerini söylüyor ki bu anlaşılır. Ne de olsa Türkiye ekonomisinde yıllardan beri patlama yaşanıyor. Ancak en çok dile getirilen neden, eksik olan vatan duygusuydu.

Geri dönenler 12 Temmuz'da yeniden bir araya gelecekler. Her ay 30-40 kişi buluşuyor ve toplantıları organize eden Çiğdem Akkaya'nın E-postasında 700'ün üzerinde adres bulunuyor ve liste giderek uzuyor.

Bazıları için, kendilerini bağlı hissettikleri, ancak buna rağmen yeni olan Türkiye cazip geliyor. Diğerleri ise, üniversite diplomasına rağmen Almanya'da mesleki şansları olmadığı veya Alman rakipleri karşısında haksızlığa uğradıkları görüşündeler. Federal Göç Dairesinde geri dönmeye isteklilerle ilgili bir pilot proje üzerinde çalışan Ketevan Krause, görüştüğü kişilerin iyi bir yaşam umuduyla Almanya'dan gitmek istediklerini söylediklerini belirtiyor. Senato'nun uyum dairesi tarafından verilen bilgiye göre, Berlin'de 200 bin Türk kökenli yaşıyor. Kış sömestrinde Berlin'deki üniversitelere 1.714 Türk öğrenci kayıtlıydı. İçlerinden kaç kişinin bu ülkeye sırt çevirmek istediği bilinmiyor. Senato idaresinde bir eğilimden söz edilmek istenmese de, Türkiye'ye göçün yaşandığı teyit ediliyor. Essen'deki Türkiye Araştırmalar Merkezinin tahminleri, Almanya'daki işsiz Türk akademisyenlerin oranının Almanlara kıyasla üç kat daha fazla olduğu yönünde. Açlık sınırının altında yaşayan Türk kökenli hanelerin oranının yüzde 42 olduğu söyleniyor.

Şubat ayından beri Almanya Türk Öğrenci Dernekleri Birliği Genel Başkanı olan Serdar Yazar'a göre bu, "Almanlar da dahil her kesimi etkileyen küreselleşmenin bir yansıması." Humboldt Üniversitesinde sosyal bilimler okuyan Yazar, şimdi Hür Üniversitede siyaset bilimi dalında master yapıyor. Kenti sevmesine rağmen yurt dışının kendisi için bir opsiyon olduğunu belirten Yazar, herkesin mobil olması gerektiği, hiç kimsenin artık büyüdüğü ve okuduğu yerde çalışacağını hesaba katmaması gerektiğini söylüyor. Göçün ebediyen olması gerekmediğini belirten Yazar, çok sayıda emekli Türk ailenin ya da günümüzdeki üniversite mezunlarının yaptığı gibi, iki ülke arasında mekik dokunabileceğini söylüyor. Yazar, "Bizler çifte kültürlüyüz, bu bizim avantajımız" diye konuşuyor. Senatonun ekonomi dairesinde de esnek, iki veya üç dil bilen göçmen kökenli Almanların bu spesifik niteliklerinin mesleki yaşamlarında olumlu etkisi olacağı vurgulanıyor. Sözcü Petra Schwarz, "Bu insanlar mesleklerinde kültürler arası anlayışın derinleşmesi ve Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin yoğunlaşmasına katkıda bulunabilirler" diye konuşuyor.

Büyük bir fırsat: Türkiye'de 2000'in üzerinde Alman şirketinin şubesi var ve bu şirketler iki kültürlüğün değerini biliyorlar. Geçen yıl ilaveten "Master of European Studium" öğrenimini tamamlayan hukukçu Selda Demir şimdi iş arıyor. 50'nin üzerinde başvuruda bulunan Demir, mart ayından beri Türkiye iş ajandasında da kayıtlı. Yaza kadar iş bulamazsa Türkiye'ye giderek doğrudan başvuruda bulunacağını söylüyor.

Berlinli milletvekili Özcan Mutlu'nun elinden gelse, bu akademisyenlerin hepsinin burada kalmasına çalışırdı. "Ülkeler arasında bir köprü kurucu olarak önemleri yadsınamasa da, bir eğitim politikacısı olarak bana göre buradan gitmek için çok değerliler" diyen Mutlu, göçmenlere iyi örnek olarak hizmet veren, gerçekten istenildiği ve yoğun bir şekilde çalışıldığı takdirde başarılacağını gösteren bu kesimin, genelde okulu iyi notla bitirdikleri için Alman çoğulcu topluma da bir şeyler verebileceğini söylüyor.

Selda Demir ise, yüksek okul diplomasına rağmen burada iş bulamadıkları için Türk akademisyenlerin gitmek istemelerinin, "yüksek eğitim görmeye değmeyeceği" şeklinde bir sinyal olarak algılanmasından endişe ediyor.

Almanya'da çok sayıda akademisyen Türk kökenleri nedeniyle geri çevrildikleri duygusuna kapılıyorlar. Türkiye Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir test de, başvuruda bulunan adaylardan ön görüşmeye Türklerle kıyaslandığında Almanların 10 kat daha fazla çağrıldığını ortaya koydu.

Serdar Yazar, bunun sadece Almanya'ya mahsus bir uygulama olmadığını, Avrupa'nın pek çok ülkesinde yerlilere öncelik verildiğini söylüyor. Ancak Yazar'a göre, "sterotip düşünce" (kalıp yargı) çok daha büyük baskı oluşturuyor. Medya ve siyasetçilerin Türk kökenli kesimi okulu yarıda bırakan şiddet eğilimli toplum olarak lanse etmesinin kutuplaşmaya ve dar görüşlülüğe yol açtığını söyleyen Yazar, "bir akademisyen olarak iyiler arasında sayılsam da, bu tür davranışlardan etkileniyorum ve o insanlarla dayanışmaya gitmek istiyorum" diye konuşuyor. Kendisine düzenli olarak göçmenlerle ilgili işler teklif edilen, ancak bu alanda çalışmak istemeyen Selda Demir de genelde kendisini bir çekmeceye kapatılmış gibi hissediyor.

Eski amiri tarafından, "Handan, Türk kökenli ve ebeveynleri fabrika işçisi olmasına rağmen çok çalışkan" diye övülmekten rahatsız olan Handan, kültürel kökeni nedeniyle değil kişisel becerileriyle öne çıkmak istiyor. Handan Ceylan için Almanya bir ana kucağı, istediği zaman geri gelip demir atabileceği bir liman gibi. "Ben buraya aidim" diyen Handan, "Kendimi Almanya'da da Türkiye'de de iyi hissediyorum, Benim için ya orası ya burası diye bir şey yok" diyor.


Bitte hier klicken, um zum Beitrag zu gelangen (in türkischer Sprache)


Share/Bookmark

Montag, 9. Juni 2008

Türkische Akademiker verlassen Berlin


Türkischstämmige Akademiker fühlen sich in Berlin nicht anerkannt. Jeder dritte will die deutsche Hauptstadt deshalb verlassen. Ihr Ziel ist die Türkei. Dabei könnten sie in Deutschland einen wichtigen Beitrag zur Vermittlung der jeweils anderen Kultur leisten.

Heimat – danach sehnt sich Soner Süral. Der 29-Jährige fühlt sich zwischen Deutschland und der Türkei hin und her gerissen. In Berlin ist er geboren und aufgewachsen. Im türkischen Izmir hat er Deutsch auf Lehramt studiert. An der Uni Potsdam studiert er nun im letzten Semester Computerlinguistik.

Nachdem seine Beziehung mit einer Deutschen in die Brüche ging, kann er sich eine Rückkehr in die Türkei vorstellen – zumal er in Istanbul Verwandte hat. Auch dort einen Job zu finden dürfte kein Problem sein. Als Programmierer hat er auf der ganzen Welt gute Chancen. Doch es geht ihm nicht ums Geld. Soner Süral will sich "einfach irgendwo heimisch fühlen".

Süral ist Geschäftsführer des Berliner Studenten- und Akademikervereins BTBTM, des "Berlin Türk Bilim ve Teknoloji Merkezi" (Türkischen Wissenschafts- und Technologiezentrums), der in der Senatsverwaltung für Integration wegen seiner guten Beratungsarbeit sehr geschätzt wird. Unter den Mitgliedern wird die Abkehr von Deutschland heiß diskutiert. [...]

Arbeitslosenquote dreimal höher

In Berlin leben nach Angaben der Senatsverwaltung für Integration rund 200.000 Menschen türkischer Herkunft, im Wintersemester 2006 waren 1714 türkische Studenten an Berliner Unis eingeschrieben. Wie viele von ihnen dem Land den Rücken kehren wollen, ist nicht belegt. In der Senatsverwaltung will man nicht von einem Trend sprechen, aber Auswanderung in die Türkei gebe es. Nach Schätzungen des Zentrums für Türkeistudien in Essen ist die Arbeitslosenquote unter türkischstämmigen Akademikern hierzulande dreimal so hoch wie bei originär deutschen Kommilitonen. 42 Prozent der türkischstämmigen Haushalte sollen unterhalb der Armutsgrenze leben.
„Das ist nicht aus der Luft gegriffen“, sagt Serdar Yazar zum Thema Emigration. Seit Februar ist der 26-Jährige Vorsitzender des Bundesverbandes Türkischer Studierendenvereine. „Das ist ein Effekt der Globalisierung, der alle trifft. Auch Deutsche.“ Yazar hängt an Berlin, er liebt die Stadt. Der Sozialwissenschaftler hat an der Humboldt-Universität studiert und macht jetzt seinen Master in Politikwissenschaften an der Freien Universität. Das Ausland aber sei eine Option. „Jeder von uns muss mobil sein. Keiner kann mehr damit rechnen, dort zu arbeiten, wo er aufgewachsen ist und studiert oder gelernt hat.“ Sein Trost: Auswanderung muss nicht endgültig sein. So wie viele der türkischen Eltern als Rentner nun zwischen den Ländern pendeln, könnten es auch die Uni-Absolventen von heute machen. „Wir sind bikulturell – das ist doch unser Vorteil.“ [...]


BITTE HIER KLICKEN, UM ZUM ARTIKEL ZU GELANGEN!!!


Share/Bookmark

Mittwoch, 4. Juni 2008

Hessen schafft Studiengebühren ab

Die linke Mehrheit im hessischen Landtag hat die erst vor eineinhalb Jahren eingeführten Studiengebühren wieder verworfen. SPD, Grünen und Linkspartei setzten sich damit gegen die Stimmen von CDU und FDP durch.

Der hessische Landtag hat die allgemeinen Studiengebühren an den staatlichen Hochschulen wieder abgeschafft. SPD, Grüne und Linke verabschiedeten in Wiesbaden einen entsprechenden Gesetzentwurf. CDU und FDP sprachen sich vergeblich für die Gebühren aus, die die CDU-Landesregierung unter Ministerpräsident Roland Koch in der vergangenen Wahlperiode eingeführt hatte.


BITTE HIER KLICKEN, UM ZUM ARTIKEL ZU GELANGEN!!!
Share/Bookmark

Montag, 2. Juni 2008

Terror-Fragebogen für Ausländer sorgt für Ärger


Wer in NRW eine Aufenthaltsgenehmigung haben will, muss viele Fragen beantworten. Ob er sich mit ABC-Waffen auskennt oder ob er in einem Terrorcamp war. Die Universität Münster findet das Verfahren, das viele ausländische Studenten betrifft, unwürdig. Das zuständige Ministerium versteht die ganze Aufregung nicht.

BITTE HIER KLICKEN, UM ZUM ARTIKEL ZU GELANGEN!!!


Share/Bookmark