Der Spiegel dergisinde, Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, yüksek eğitim gören Türk kökenlilerin sayısının yaklaşık 20 bin olduğu, bu öğrencilerin üçte birinden fazlasının eğitimini tamamladıktan sonra Almanya'da kalmak istemediği belirtildi.
''Genç, İyi ve İstenmeyen'' başlığıyla yayımlanan yazıda, ''Yüksek derecede vasıflı Türk kökenli akademisyenler, Almanya'da istenmedikleri duygusuna sahip oldukları için ülkeyi terk ediyorlar, diğer ülkelerde ise yetenekleri aranıyor'' denildi.
Korku senaryosu
Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye çalışmaya giden bazı Türk kökenli Alman vatandaşlarının görüşüne yer verilen yazıda, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) milletvekili Lale Akgün'ün, eğitimli Türk kökenli insanların ülkeden ayrılmasını bir ''korku senaryosu'' olarak nitelendirdiği kaydedildi.
Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Aile ve Uyum Bakanı Armin Laschet de bu durumu bir felaket olarak değerlendirerek, ''Cazip ülkelere göçmen gelir, daha az cazip ülkelerden ise göçmen gider'' diye konuştu.
Almanya'da eğitim gördükten sonra Türkiye'ye giden psikolog Ediz Bökli (34), kendi durumunda olan çok sayıda insanın Türkiye'de iş bulmak istediğini söyledi.
”Bir haftada Amerikalı”
Mannheim kentindeki Türk kökenli bir şirket danışmanı ise İngilizlerin daha hoşgörülü olduklarını savundu. Düsseldorf kentinden New York'a giderek iş bulan bir Türk, ''Amerika'da kendimi bir hafta içinde Amerikalı gibi hissetmeye başladım, Almanya'da 26 yıl boyunca bile kendimi yurdumda gibi hissetmedim'' diye konuştu.
Yazıda, Türkiye'ye çalışmaya giden Türk kökenli Alman vatandaşlarının çoğunun durumlarından memnun oldukları ve bir daha Almanya'ya dönmek istemedikleri belirtildi.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen